I sommer gikk familien Morlandstø på pilegrimstur mellom Vestby og Rygge, og et av stoppestedene var Solåsen Pilegrimsgård.

pilegrimsfamilie

Familien Morlandstø besøkte Solåsen i sommer. Her utenfor gjestehus 1.

Solåsen Pilegrimsgård ble offisielt knyttet til pilegrimsleden i 2012, og er i dag et herberge på den merkede pilegrimsleden mellom svenskegrensen og Oslo, på den delen av leden som kalles Folloleden. Hit kommer pilegrimer med ryggsekk på den ytre pilegrimsferd, men også moderne pilegrimer som besøker Solåsen for å være i stillhet og bønn på den indre pilegrimsreisen.

Carita Bræstrup Løsnes Morlandstø og mannen Daniel med sine tre barn må sies å være en hybrid av dette. I sommer hadde de én overnatting på Solåsen Pilegrimsgård.

– Vi skulle gå pilegrimstur mellom Vestby og rygge og trengte overnatting på veien. Det var litt hyggelig å sove på et pilegrimsgerberge, og Solåsen lå i grei avstand fra Vestby på barnebein, forteller Carita.

Hun tror de fant Solåsen via karte på nettsiden pilegrimsleden.no.

– Vi var der en natt, da det bare var et stopp langs veien. Hvilte etter turen, sov og hygget oss. Fikk dessverre ikke med oss noen tidebønn eller lignende, sier Carita.

Hva er en pilegrim?

Familien på fem driver til vanlig med middelalder reenactment – levende historie. Det kan fort bli et festivalpreg over denne aktiviteten forteller de. Pilegrimsvandring og hva det vil si å være pilegrim har Lavrans på seks år til de voksne foreldrene ulike oppfatninger om.

– Pilegrimsvandring er en måte å gå tilbake i historien på som er både lavterskel og litt mer personlig. For mannen min, Daniel, handler det om friluftsliv, kultur og historie. For meg, Carita, er også det åndelige aspektet viktig. Stillheten, bønnen, vandring som en slags meditasjon. Og selvfølgelig det sosiale – familieperspektivet, sier Carita og fortsetter:

– Når vi vandrer med familien får riktignok det åndelige aspektet mindre plass, da mye tid og energi går med til å holde ungene motivert og i gang.

I år var det tredje år på rad Carita gikk pilegrimstur, og de siste to årene har de gått sammen hele familien. Ungene syns nok det er tungt når de holder på, men de har mye positive minner fra turene også, og etterspør tur når våren nærmer seg forteller Carita.

– Vi kommer nok til å fortsette å gjøre dette fremover, og håper på å kunne gå til Trondheim, hele familien, når ungene er blitt en del større.

Barnas erfaringer

Slik skildrer mamma Carita barnas opplevelse av å være pilegrimstur:

  • For Alv (10) handler det om et historisk og sosialt aspekt. Gøy å gjøre noe som de også gjorde i middelalderen. (Vi pleier jo å gå i historiske klær), og en fin ting vi gjør sammen som familie.
  • Elida (8) syns det er gøy å gjøre noe som ikke alle andre gjør, fint å være i skogen/naturen og å gjøre noe sammen hele familien.
  • Lavrans (6) går pilegrim fordi det er gøy, fint å være ute i naturen og fordi det er noe vi gjør sammen som familie.

– Hva syntes barna om å være på Solåsen?

– Det var gøy og koselig, men litt mye mygg mente Elida. Deilig å endelig være ferdig med å gå, sier Carita.