I forbindelse med retreaten “Hjertebønn som vei mot kontemplasjon” i desember, publiserer vi denne artikkelen igjen om Franz Jalic og hans gode råd om et rikt bønneliv – kontemplativ bønn.

Det er fremdeles ledige plasser på retreaten i desember – meld deg på her

For ti år siden fikk jeg høre en venn fortelle om et jesuittmunk, som hadde bygd opp «Haus Gries», et retreatsenter for kontemplativ bønn i Tyskland. Dette etter mange år som misjonær med mye forfølgelse i Argentina. Denne munken var Franz Jalics, og min venn fikk av Jalics veldig god hjelp til sitt bønneliv.

Da tok jeg kontakt med Pater Franz, og ba han om å prøve min bønn. Han inviterte meg til en personlig retreat og veiledning i 2015, som ble en avgjørende bekreftelse for mine bønneerfaringer så langt, og veien videre med den stille bønnen. Vi fikk en givende kontakt.

Det var oppløftende for meg å høre hans tolkning av Ignatius ord om den stille bønn i pustens rytme. Tolkningen viste meg at også Ignatius, som i den lange 30-dagers retreaten vi har på Solåsen, legger all vekt på meditasjonen, og mot slutten bygger en bro over til bønnen som ofte kalles «kontemplativ». Dermed fant ignatiansk veiledning og hjertebønnen sammen, som for meg og mange andre sine bønneliv levde side om side, men nå fant sammen til en helhet.

Dette takker jeg Pater Franz for, og jeg minnes gjerne i anledning hans bortgang (13.2.2021) tilbake til den tid og de steder jeg i naturen og ånden vandret sammen med Pater Franz Jalics.

For den som ønsker å lese en liten del av et intervju med Pater Franz kan trykke her:  Pater Franz intervju pdf

For den som ønsker å lese mer om kontemplasjon, med blant annet intervjuet av Pater Franz kan klikke på linken under. Den viser til 2015 utgaven av Over Alt med tema «Kontemplasjon».

Joachim F Grün