Ingrid Eskedal Larssen forteller at stillheten under retreat først kan oppleves litt ubehagelig, men det som kommer etterpå kan være veldig verdifullt. Her forteller hun litt om sine erfaringer med retreat.

bilde av intervjuobjekt

Ingrid Eskedal Larssen. Foto: privat.

– Mitt første møte med retreat var på Vekst-linja på Bibelskolen i Grimstad for 5 år siden. Litt ut i året arrangerte linjelæreren en mini-retreat på skolen. Jeg husker jeg ikke fikk benyttet meg så godt av den, da vi hadde retreaten på internatene. Jeg er en person som gjør det jeg kan av «to do-lista» mi om jeg har muligheten foran meg, og trenger derfor å reise bort i nøytrale omgivelser for å kunne nyttegjøre meg skikkelig av retreat. Så jeg lengta etter å prøve igjen, i litt andre rammer. Året etter meldte jeg meg på BiG-Alumni-retreat på Solåsen. Der fikk jeg en helt spesiell ro i nydelige omgivelser. I ettertid har jeg vært på Solåsen 2 ganger til, i tillegg til et par andre “leirer” i retreatrammer arrangert av NLM, sier Ingrid.

Hun deltok tidligere i år på retreaten “Å søke Kristus på bønnens vei”, som er et retreatsamarbeid mellom Peterstiftelsen og Bibelskolen i Grimstad.

– Hvorfor bruker du tid på retreat, og hvorfor tenker du også andre mennsker kan ha glede og nytte av det?

– Da jeg først startet å dra på retreat ble det et veldig tydelig skille fra min vanlige travle hverdag. I tillegg til å få en helg i stille omgivelser, med god mat, fikk jeg bruke roen til å søke Gud på en måte jeg ellers ikke får til i like stor grad. Ved å fjerne alle distraksjoner er det plutselig mye tid til å lytte, sier Ingrid og fortsetter:

– Jeg tenker at mange bruker støyen rundt oss, om det er travle timeplaner, mobilen eller studier og jobb, til å distrahere seg fra stillheten. Mange synes stillheten er ubehagelig og blir rastløse. Jeg tror det som kommer etter rastløsheten kan være veldig verdifullt å få med seg. Jeg tenker retreat kan være en ny måte å utfordre seg selv på, og samtidig få møte Gud på områder i livet man ellers ikke berører så ofte.

– Hva bruker du å oppleve på retreatene?

– Jeg pleier å finne en ro på retreat som jeg ikke finner ellers. Det blir en mulighet til å lytte litt ekstra, men også nyte stillheten og omgivelsene. Legge alt hjemme fra seg, og være tilstede i øyeblikket og med Gud. Tidebønnene fungerer som gode rammer for dagene, og de bærer meg gjennom helga så jeg ikke står helt alene i stillheten.

– Hvordan fungerer det å være på Solåsen under retreater?

– Vi ankommer Solåsen fredag ettermiddag, prater og spiser mat sammen, før vi sammen går inn i stillheten. I løpet av kvelden leverer vi fra oss mobiltelefon, for å være uten distraksjoner fra denne. Etter dette følger vi et program med jevnlige tidebønner og måltider i stillhet. Innimellom er det tid til å lese i Bibelen, be, gå tur, sitte foran peisen eller gjøre andre ting man har lyst til. Vi får hvert vårt rom hvor vi kan trekke oss tilbake. To ganger i løpet av helgen har vi tilbud om åndelig veiledningssamtale med en erfaren veileder. På søndagen avslutter vi med et felles måltid hvor det igjen er åpent for å snakke sammen, sier Ingrid.